Kom je in de overgang na sterilisatie?

Nee, na sterilisatie als vrouw treedt er geen menopauze op. Sterilisatie is een behandeling waar geen hormonen bij komen kijken. Je hormoonhuishouding verandert dan ook niet, waardoor zaken zoals je cyclus en libido hetzelfde blijven. Er is ook niets bekend over vervroegde overgang of andere overgangsklachten dan normaal.


Terug

Gerelateerde vragen

Word je nog ongesteld na sterilisatie als vrouw?

Ja, na sterilisatie van de vrouw komt menstruatie gewoon weer op gang. Er verandert door een sterilisatie niets in je hormoonhuishouding of cyclus. Heb je voorafgaand aan de sterilisatie last van menstruatieklachten zoals heftige menstruatiepijn of hevig menstrueel bloedverlies, dan is sterilisatie hier geen oplossing voor. Na sterilisatie kun je hier alsnog behandeling voor nodig hebben.


Lees meer

Hoe groot is de kans op zwangerschap na sterilisatie van de vrouw?

Er is een hele geringe kans dat je na sterilisatie alsnog zwanger wordt. 2 à 5 vrouwen op de 1000 worden in hun leven toch zwanger na sterilisatie (99.5 à 99.8% betrouwbaarheid). Dit lijkt vergelijkbaar met andere methodes zoals de pil (99% betrouwbaarheid) of een spiraal (99.9% betrouwbaarheid), maar bedenk: de cijfers van de pil en spiraal zijn gerekend per jaar, terwijl de cijfers van sterilisatie over het hele leven zijn gerekend.


Lees meer

Is sterilisatie van de vrouw ongedaan te maken?

Laparoscopische sterilisatie is in theorie omkeerbaar door de ringetjes of clips weer te verwijderen of door hersteloperatie bij verwijderde eileiders, maar dit is erg moeilijk en slaagt niet gegarandeerd. Als zo’n hersteloperatie wel succesvol is, ligt de kans op zwangerschap tussen de 40 en 85%. Maar: de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is ook hoger. Houd er daarnaast rekening mee dat een hersteloperatie niet vergoed wordt vanuit de basisverzekering en dat ook bij deze ingreep sprake kan zijn van bijwerkingen of complicaties. Over het algemeen wordt er tegenwoordig niet meer zo snel op een hersteloperatie overgegaan – er wordt eerder voor bijvoorbeeld in vitro fertilisatie (IVF) gekozen.


Lees meer

Is sterilisatie van man of vrouw beter?

Er zitten een aantal voordelen aan de sterilisatie van de man. Bijvoorbeeld de lagere kosten, het relatief snellere herstel en de nog kleinere kans op zwangerschap (0,5 à 1 op de 1000). De kans op spijt ligt ook hoger omdat mannen hun leven lang vruchtbaar blijven. Ook is het ongedaan maken van een mannelijke sterilisatie vaak minder succesvol en kan de vruchtbaarheid van de man na een hersteloperatie verminderd zijn. Beslissen wie een sterilisatie ondergaat, is uiteindelijk iets dat jij samen met je partner moet overwegen.


Lees meer

Wat kost sterilisatie van de vrouw?

De kosten voor sterilisatie van een vrouw verschillen per zorgaanbieder. Gemiddeld ligt de prijs zo tussen de 1200 en 1500 euro, maar hogere bedragen komen ook voor. Informeer daarom goed bij de behandelaar die jij kiest wat bij hen voor sterilisatie van de vrouw de kosten zijn. En vraag na bij je zorgverzekeraar of je de behandeling (deels) vergoed krijgt.

Kosten en tarieven bij Ellesie


Lees meer