Incontinentie bij vrouwen herkennen en behandelen

Voor vrouwen is incontinentie een klacht die vaak samenhangt met de levensfase. Zo ontstaat incontinentie vaak na een bevalling, operatie of in de menopauze. Maar ook op andere punten in je leven kun je er last van krijgen. Het is een hele normale klacht die prima te behandelen is. Lees hieronder meer over de soorten, symptomen en behandeling van incontinentie.

Wat is incontinentie?

Incontinentie, of in dit artikel specifiek urine-incontinentie, is het ongewild verliezen van urine. Je hebt moeite met het ophouden van je plas, voelt plotseling zonder duidelijke aanleiding een aandrang om te plassen, of verliest bijvoorbeeld urine als je je inspant (bij hoesten, sporten, tillen, etc.). Zo zijn er verschillende soorten incontinentie, elk met verschillende oorzaken, klachten en een andere behandelaanpak. Soms kan incontinentie voorkomen na een bevalling of na een (gynaecologische) operatie waarbij bijvoorbeeld tijdens de ingreep een verblijfskatheter is geplaatst. Vaak is dit van korte duur en is het herstel spontaan. Het is wel goed om te weten dat spontane incontinentie klachten zonder verdere pijnklachten soms een uiting zijn van een urineweginfectie (bijvoorbeeld blaasontsteking) zonder de bekende pijn bij het plassen (dysurie) die we vaak zien als klachten van een blaasontsteking. Een enkele keer kan er sprake zijn van een vaginale infectie.

Soorten incontinentie

Stressincontinentie (inspanningsincontinentie)

Bij stressincontinentie verlies je urine als je je inspant en er druk op de blaas komt te staan. Bijvoorbeeld bij sporten, zwaar tillen, hoesten of niezen. Deze soort incontinentie komt voor bij vrouwen van alle leeftijden. Vaak vanwege verslapte spieren in de bekken, bijvoorbeeld na een bevalling, in de overgang of bij een verzakking.

Aandrangincontinentie (urge-incontinentie)

Bij aandrangincontinentie moet je opeens heel nodig plassen. Dit kan komen door een slechte werking van de bekkenspieren, maar ook doordat de hersenen de aandrang niet meer op de juiste manier communiceren. Vandaar dat deze soort incontinentie vaak voorkomt onder ouderen of na een beroerte. Nachtelijke incontinentie komt ook vaak door aandrangincontinentie.

Gemengde incontinentie

Soms is er sprake van een combinatie van stressincontinentie en aandrangincontinentie. Dit noemen we gemengde incontinentie. De oorzaak, symptomen en behandeling hiervan zijn per geval verschillend.

Druppelincontinentie (overloopincontinentie)

Bij deze vorm van incontinentie kun je je plas niet goed ophouden als je blaas vol is of je blaas niet goed leegplassen. De blaas loopt dan over en er druppelen kleine hoeveelheden urine naar buiten. Mogelijke oorzaken van druppelincontinentie zijn bijvoorbeeld een verzakking van de baarmoeder, een blokkade of overactieve bekkenbodemspieren.
Dit is een korte beschrijving van een aantal soorten incontinentie. Wil je meer informatie? Kijk dan eens bij Thuisarts, De Gynaecoloog of de Nederlandse Vereniging voor Bekkenfysiotherapie.

Incontinentiemateriaal

Van welke soort incontinentie je ook maar last hebt, feit is dat het ontzettend vervelend is. Gelukkig zijn er, naast meerdere behandelmogelijkheden, producten om jouw leven wat makkelijker te maken. Zo is er incontinentie-ondergoed en zijn er inlegkruisjes of incontinentiemateriaal die ervoor zorgen dat jij je geen zorgen hoeft te maken over de vraag of jij gauw genoeg het toilet weet te vinden.

Incontinentie behandeling

Hoe we incontinentie behandelen, ligt maar net aan de oorzaak van jouw incontinentie. Ben je bijvoorbeeld in de overgang (geweest), ben je recentelijk bevallen, heb je last van een verzakking of ligt het misschien heel ergens anders aan? De gynaecoloog onderzoekt waar de klachten vandaan komen en stelt vervolgens samen met jou een passende behandelaanpak op, waarbij een multidisciplinair team voor je klaarstaat. Een aantal mogelijke onderzoeks- en behandelmethodes zijn:

Als de oorzaak van jouw probleem is ontdekt, bespreken we wat de juiste behandeling is. Er zijn ook behandelingen waar wij je voor zullen doorverwijzen, bijvoorbeeld voor het plaatsen van een bandje onder de plasbuis. Hoe dan ook zorgen we ervoor dat jij geholpen wordt en de zorg krijgt die jij nodig hebt.