Pijn bij het vrijen
Als jij pijn ervaart tijdens de seks is dat niet fijn. Misschien schaam je je hiervoor of ben je bang dat er iets ergs aan de hand is. Als jij een enkele keer pijn ervaart tijdens de seks, is dat niet meteen reden tot zorg. Als pijnklachten vaker voorkomen, ernstig zijn of over tijd erger worden, is het belangrijk om dit verder te onderzoeken. Bij ons kan dat. En maak je vooral geen zorgen dat jouw klachten gek zijn. Wij hebben alles al eens gezien of gehoord en luisteren in alle rust naar jouw verhaal. Laat je in veiligheid en vertrouwen helpen bij Ellesie vrouwenkliniek.
Er zijn verschillende redenen die jouw pijn bij het vrijen kunnen verklaren. Er kunnen lichamelijke oorzaken zijn, maar ook mentale. Wat het ook is, Ellesie helpt jou om te ontdekken wat er aan de hand is en, nog belangrijker, hoe jij van je klachten af kunt komen. Want wij begrijpen heel goed dat je het liefst zo snel mogelijk weer plezier wil hebben in seks.
Dyspareunie
Als je steeds weer of zeer regelmatig pijn bij het vrijen (penetratie) ervaart, spreken we van dyspareunie. Er bestaat oppervlakkige dyspareunie (pijn aan de vulva of bij de ingang van de vagina) en diepe dyspareunie (pijn bij het doorstoten; dieper in de vagina of in de onderbuik). De pijn kan als een branderig gevoel, steken of krampen aanvoelen. Het kan je erg belemmeren en bovendien een sneeuwbaleffect veroorzaken: omdat je pijn ervaart, word je angstiger voor seks, waardoor het nog lastiger of pijnlijker kan zijn om te vrijen. Gelukkig is behandeling van dyspareunie over het algemeen goed mogelijk.
Dyspareunie behandeling
Het is verstandig om zelf te onderzoeken wat er aan de hand zou kunnen zijn. Ga hierover ook het gesprek aan met je partner. Samen zie je beter wat de oorzaak is en afhankelijk van de oorzaak van je klachten, zijn er verschillende behandelmogelijkheden. Denk aan lichamelijke oefeningen of juist opdrachten als de oorzaak meer op het mentale vlak blijkt te liggen. Ook als je zelf de oorzaak niet kunt achterhalen, kunnen we je bij Ellesie verder helpen. Samen ontdekken we het vanzelf.
Vaginisme
Vaginisme is de reactie van de vagina om als het ware ‘op slot’ te gaan wanneer er iets naar binnen gaat. De bekkenbodemspieren spannen zich enorm aan, waardoor gemeenschap moeilijk en pijnlijk of zelfs onmogelijk wordt. Sommige vrouwen ervaren dit alleen tijdens penetratie tijdens de seks, anderen ook al bij het inbrengen van een vinger of tampon. Heb je dit probleem altijd al gehad, dan spreken we van primair vaginisme. Vaginisme dat later pas optreedt heet secundair vaginisme.
Vaginisme kan lichamelijke en/of mentale oorzaken hebben. Ook bij vaginisme is behandeling vaak goed mogelijk. Bespreek jouw situatie en klachten in veiligheid en vertrouwen met een van onze experts en wij helpen je verder.
Pijn na vrijen onderbuik
Het kan ook zijn dat je niet tijdens het vrijen, maar na de seks last krijgt van pijn in je onderbuik. Dit kan wijzen op een soort spierpijn, omdat de bekkenbodemspieren tijdens het vrijen heel gespannen zijn geweest.
Blijven deze pijnklachten na 4-5 dagen nog aanwezig, dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts of met ons. Samen kunnen we onderzoeken wat mogelijk de oorzaak kan zijn. Soms gaat het om een onschuldige vaginale schimmelinfectie (candida), maar aanhoudende pijn bij het vrijen kan bijvoorbeeld ook veroorzaakt worden door een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) of een fysiologische, spontane cyste aan je eierstok.
Pijn bij vrijen overgang
De overgang is een van de oorzaken waardoor veel vrouwen pijnklachten ervaren tijdens het vrijen. Dit komt doordat het lichaam tijdens de overgang minder oestrogeen aanmaakt. De binnenkant van je vagina wordt hierdoor dunner en minder soepel en de vagina is droger. Dit kan pijn, een branderig gevoel of jeukklachten geven.
Andere lichamelijke oorzaken
Dyspareunie en vaginisme zijn niet de enige mogelijke lichamelijke oorzaken voor pijn bij het vrijen. Je kunt ook pijnklachten hebben om de volgende redenen:
- Vaginale droogheid (je bent niet opgewonden genoeg of in de overgang)
- Aandoeningen of somatische klachten aan de bekken
- Een wondje rondom de vagina (bijv. een hechting na de bevalling of een cyste)
- Een seksueel overdraagbare aandoening
Mentale oorzaken
Negatieve gedachten en gevoelens kunnen een groot fysiek effect hebben en pijn bij het vrijen in de hand werken. Denk bijvoorbeeld aan:
- Je bent van tevoren al bang voor pijn bij de seks
- Je ervaart veel stress gedurende je dagelijks leven
- Je bent opgevoed met het idee dat seks slecht, vies of zondig is
- Je maakt je zorgen dat je partner jou niet aantrekkelijk vindt
- Je weet niet goed hoe je met je partner moet communiceren over wat jij prettig vindt
- Je voelt je schuldig dat je minder zin hebt dan je partner of minder tijd voor seks wilt of kunt maken
- Je hebt (chronisch) last van psychische klachten, zoals depressie of angst
- Je hebt in het verleden slechte ervaringen gehad of een trauma opgelopen
Dit soort mentale oorzaken kunnen ervoor zorgen dat jij je niet goed kunt ontspannen, waardoor je droog blijft of je spieren zich zelfs aanspannen. Daardoor kun je pijn ervaren wanneer je seks hebt. Een psycholoog of seksuoloog kan jou (en eventueel je partner) hier goed bij helpen door het probleem te bespreken, de oorzaak te bepalen en deze samen met jou te behandelen.
Hulp bij pijn bij het vrijen
Wat jouw probleem ook is, wij kunnen je helpen. En we begrijpen dat dat spannend is, maar veiligheid en comfort staan bij ons voorop. Wij nemen de tijd om jou te helpen met een vakkundig en betrokken team. Neem contact met ons op, zodat we er samen voor kunnen zorgen dat jij niet langer pijn ervaart bij het vrijen en er weer echt van kunt genieten.
Lees ook over andere seksuele problemen