Vleesbomen
Meestal merk je niets van een vleesboom, het is dan ook niet nodig om er iets aan te (laten) doen. Gek is het hebben van een vleesboom ook niet; 20 tot 30 procent van de vrouwen onder de 50 heeft een vleesboom. Heb jij wél klachten waarvan je denkt dat die van een vleesboom kunnen komen? Dan kijken we samen of dit inderdaad het geval is. Wij vertellen je op deze pagina meer over vleesbomen, met een medische term ook wel myomen genoemd en hebben het ook over mogelijke behandelingen. Laten we alvast beginnen bij het belangrijkste: een vleesboom is goedaardig. De kans dat hij toch kwaadaardig wordt is heel klein.
Klachten vleesboom
De meeste vrouwen die een vleesboom hebben, ervaren hierdoor geen klachten, maar misschien heb jij wel klachten en denk je dat een vleesboom hier de oorzaak van kan zijn.
Dit zijn de klachten die bij een vleesboom horen:
- veel bloedverlies als je ongesteld bent
- pijn bij je ongesteldheid
- bloedarmoede door veel bloedverlies tijdens de menstruatie
Klachten die minder vaak voorkomen en ontstaan als de vleesboom groter is:
- een zwaar gevoel of pijn in de buik
- vaker moeten plassen
- pijn en/of bloedverlies bij het vrijen
Vleesboom baarmoeder
Nu je weet wat de klachten zijn die je kunt hebben, heb jij misschien al een idee of er wel of geen vleesboom in jouw lichaam aanwezig is en wil je weten wat het nu eigenlijk precies is. Een vleesboom zit in de spierlaag van je baarmoeder en is een goedaardige bal van spiercellen en bindweefsel. Vleesbomen kunnen zowel in de baarmoederholte zelf zitten als in de baarmoederwand. Een vleesboom groeit door vrouwelijke hormonen (oestrogeen en progesteron). De afmeting hiervan verschilt per persoon. Vleesbomen kunnen zo klein zijn als een speldenknop, maar ook zelfs tot twintig centimeter groot. Het is mogelijk dat ze invloed hebben op de vruchtbaarheid, het ligt er hierbij aan op welke plek ze zitten. Tijdens de zwangerschap kunnen ze complicaties geven, zoals pijn, een vroeggeboorte of zelfs een miskraam.
Onderzoek vleesboom
Als jij denkt dat je last hebt van een vleesboom of myoom, zijn er meerdere onderzoeken die we kunnen doen om te ontdekken of dit daadwerkelijk het geval is. Dit kan op verschillende manieren:
- Gynaecologisch onderzoek. We maken hierbij gebruik van een speculum (eendenbek) om de vagina te openen en vervolgens met twee vingers te voelen of ons iets opvalt.
- Echoscopie. Via een echo verkrijgen we een beeld van jouw baarmoeder. Zo kunnen we zien of hier een vleesboom aanwezig is.
- Waterecho. Bij deze echo gebruiken we fysiologisch zout als ‘contrastvloeistof’, zodat we jouw baarmoederholte nog beter kunnen bekijken.
- Bloedonderzoek. Door het hemoglobinegehalte in jouw bloed te meten, kunnen we zien of je, mogelijk door dit myoom en/of deze myomen, last hebt van bloedarmoede en/of ijzertekort.
Behandeling vleesboom
Misschien blijkt dat jouw klachten inderdaad door een vleesboom komen. Dan is het natuurlijk fijn als daar iets aan gedaan kan worden, zodat jij hier in het vervolg minder last van hebt. Er zijn wat dat betreft verschillende opties. Wij kunnen de meeste, maar niet alle behandelingen zelf uitvoeren, maar in dat geval kunnen we je doorverwijzen waardoor je alsnog zo snel mogelijk geholpen bent.
Mogelijke behandelingen vleesboom
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk waarbij sommige ervoor zorgen dat je (mogelijk) niet meer zwanger kunt worden. Het is dus belangrijk om duidelijkheid te hebben over jouw (toekomstige of afgeronde) kinderwens en hierover met ons in gesprek te gaan.
We beginnen met de behandelingen die geen invloed hebben op je vruchtbaarheid:
- Pijnstillers.
- Als jouw klacht is dat je veel menstruatiepijn ervaart door de vleesboom, kunnen wij je pijnstillers voorschrijven. Deze slik je alleen tijdens de menstruatie. De vleesboom gaat hiermee niet weg, maar je pijnklachten worden wel minder alsmede ook je bloedverlies tijdens je menstruatie kan er minder door worden.
- Medicijnen met hormonen.
- Omdat de vleesboom veroorzaakt wordt door je hormonen, kan het helpen om medicijnen te slikken die hormonen bevatten. De vleesboom gaat hier niet van weg, maar wordt vaak wel kleiner, wat ervoor kan zorgen dat de klachten verminderen. Bespreek met ons wat hierin de opties zijn. Er zijn namelijk meerdere mogelijkheden.
- Kijkoperatie.
- Bevindt de vleesboom zich volledig of grotendeels in de baarmoederholte, dan kan deze worden verwijderd door middel van een kijkoperatie (hysteroscopie). Als de vleesboom zich aan de buitenzijde van de baarmoeder bevindt, is het mogelijk deze te verwijderen zonder dat het de baarmoeder dan wel baarmoederholte aantast.
Als jij veel last hebt van een vleesboom en nu al weet dat je niet (opnieuw) zwanger wilt raken, kun je kiezen voor embolisatie. Een radioloog zorgt er dan door middel van kleine bolletjes in de bloedvaten voor dat er minder bloed naar de vleesboom gaat. Het gevolg hiervan is dat je minder bloedverlies zult ervaren door de vleesboom. Daarnaast is er de mogelijkheid om jouw baarmoeder helemaal te laten verwijderen.
Vraag naar de mogelijkheden bij Ellesie. We helpen je graag verder en denken met je mee wat voor jou de beste meest passende oplossing is in jouw levensfase.
Hulp van Ellesie
Wij kunnen ons voorstellen dat het je een overweldigend gevoel geeft als jij denkt dat je een vleesboom hebt. Blijf hier niet alleen mee rondlopen! Wij luisteren naar jouw verhaal en helpen je. Samen kijken we hoe we jouw klachten kunnen verminderen.