Wat is een waterecho (SIS echo)?

​Een waterecho noemen we ook wel een watercontrast-echoscopie of een SIS (Saline Infusion Sonohysterography). Het is een inwendig (vaginaal) echoscopisch onderzoek om mogelijke afwijkingen in de baarmoederholte zichtbaar te maken. Soms geeft een gewone echo namelijk niet voldoende duidelijk beeld van de baarmoederholte.

Waarom doen we een waterecho?

Met het onderzoek kunnen we de binnenkant van de baarmoeder zichtbaar maken door water in de baarmoederholte te brengen. Op een echo kleurt het water zwart. Het weefsel in en rond de baarmoederholte is grijs van kleur. Door dit contrast kunnen we zien of er afwijkingen zijn.

Verloop van het onderzoek

Tijdens een waterecho lig je op een gynaecologische stoel met je benen in beensteunen. Er is een verpleegkundige aanwezig om de gynaecoloog te assisteren. De gynaecoloog maakt soms voorafgaand aan het onderzoek een vaginale echo om de stand van de baarmoeder te bepalen.


De gynaecoloog brengt bij aanvang van het onderzoek een speculum (spreider) in de vagina (schede) en maakt zo nodig de baarmoedermond schoon. Er wordt een dunne katheter via de baarmoederhals in de baarmoederholte gebracht. De gynaecoloog haalt het speculum eventueel weg en maakt (opnieuw) een vaginale echo, terwijl er gelijktijdig via de katheter steriel water in de baarmoeder gespoten wordt. De gynaecoloog kan dan op de monitor zien hoe de baarmoederholte zich met water vult.

Het onderzoek wordt meestal niet als pijnlijk ervaren. Sommige vrouwen ervaren wat gevoeligheid bij het inbrengen van de katheter. Het inspuiten van het water veroorzaakt soms een lichte menstruatieachtige pijn. Tijdens het onderzoek loopt soms water langs de katheter uit de vagina weg.

Na het onderzoek worden alle instrumenten weer verwijderd. Je kunt dan nog wat water verliezen, wat soms een beetje bloed bevat. Wij adviseren je daarom om na een waterecho maandverband te dragen. Het onderzoek duurt maximaal 5 tot 10 minuten.

Bijwerkingen en complicaties

Soms lukt het onderzoek niet omdat het moeilijk is om de katheter in de baarmoedermond te brengen. Dit komt wel eens voor bij vrouwen die geen kinderen hebben gekregen of bij vrouwen die een ingreep of operatie aan de baarmoedermond hebben gehad zoals bevriezing, laserbehandeling of (lis)conisatie. De gynaecoloog kan dan proberen de baarmoedermond voorzichtig op te rekken. Dit kan zelfs met extra lokale verdoving indien dit nodig is.

 

 
 
Afbeelding van een SIS echo bij verdikt baarmoederslijmvlies. Bij de vulling van de baarmoederholte zie je gladde wanden en is er geen sprake van een poliep of vleesboom.


Indien het onderzoek helemaal niet lukt, dan zal er besproken worden wat het vervolgplan is. Dit kan betekenen dat er een hysteroscopie (in de baarmoeder kijken met een camera) gedaan zal worden op een ander moment. Het kan ook voorkomen dat bij een te wijde opening van de baarmoedermond het water te snel uit de baarmoederholte wegloopt, waardoor deze zich onvoldoende vult. Eventueel kan een extra klem worden geplaatst om dit te voorkomen. Dit alles zullen we duidelijk uitleggen en met jou bespreken.