Is NovaSure veilig?
Ja, een NovaSure-behandeling is een veilige behandelmethode. Je krijgt een plaatselijke verdoving (geen narcose nodig), de behandeling duurt maximaal 2 minuten en je herstelt over het algemeen snel.
Let wel: het is belangrijk dat je geen kinderwens (meer) hebt en nog niet in de overgang bent. Lees meer over of in aanmerking komen voor NovaSure.
Terug
Gerelateerde vragen
Hoe werkt een NovaSure-behandeling?
Bij een NovaSure-behandeling wordt het baarmoederslijmvlies verwijderd. Hoe doen we dat? We leggen het je in een aantal stappen uit:
- Allereerst wordt de baarmoedermond verdoofd
- Vervolgens wordt de baarmoedermond iets opgerekt en de baarmoederholte opgemeten
- Via de baarmoederhals wordt een dun buisje in de baarmoeder gebracht
- Een instrument wordt door het buisje geschoven, waarna dit uitvouwt en de afmeting van de baarmoeder aanneemt
- Gedurende gemiddeld 90 seconden krijgt de baarmoederwand radiofrequentie energie toegediend. Het instrument wordt teruggetrokken in het buisje en uit de baarmoeder verwijderd.
Meer weten over NovaSure? Bekijk de video en lees alle informatie op deze pagina.
Lees meer
Wat zijn de voordelen van NovaSure?
Om hevig menstrueel bloedverlies te behandelen heeft een NovaSure-behandeling verschillende voordelen:
- Geen sneden, waardoor het risico op complicaties beperkt is
- De behandeling is eenmalig en van korte duur (max. 2 minuten)
- De bijwerkingen van een hormoonbehandeling of risico’s bij een baarmoederverwijdering worden vermeden
- De menstruatie neemt sterk af of verdwijnt zelfs
- Je herstelt snel en kunt meestal de volgende dag je werkzaamheden alweer hervatten
- De behandeling kan op elk moment in de menstruatiecyclus plaatsvinden
Lees meer
Kom ik in aanmerking voor een NovaSure-behandeling?
De NovaSure-behandeling is een behandelmethode die heel geschikt is om hevig menstrueel bloedverlies te verminderen. Wel is het belangrijk om voor jezelf helder te hebben dat jouw kinderwens voltooid is. Zwanger worden na een NovaSure-behandeling kan nog wel, maar is niet wenselijk. Een zwangerschap brengt namelijk grote risico’s met zich mee omdat een bevruchte eicel zich niet meer in het baarmoederslijmvlies kan nestelen. Het is dus na een NovaSure-behandeling een must om voorbehoedsmiddelen te blijven gebruiken.
Verder moet worden uitgesloten dat er andere oorzaken zijn waaraan het hevige bloedverlies ten grondslag ligt zoals myomen, poliepen of een infectie. Voordat tot een ingreep wordt overgegaan moet je dus eerst inwendig worden onderzocht. Het kan zijn dat er betere opties zijn voor het verminderen van het hevige bloedverlies dan verwijdering van het baarmoederslijmvlies, zoals een MyoSure-behandeling.
Lees meer
Op welke leeftijd kan ik een NovaSure-behandeling laten doen?
De NovaSure-behandeling is geschikt voor vrouwen die in of tegen de overgangsperiode aan zitten. Het is belangrijk om niet te jong je baarmoederslijmvlies te laten verwijderen. De behandeling is namelijk onomkeerbaar; er moet dus sprake zijn van een afgesloten kinderwens. Daarnaast kan het zijn dat wanneer je de behandeling op een te jonge leeftijd uitvoert, je het nogmaals moet laten doen omdat het baarmoederslijmvlies over een langere periode toch weer aangroeit.
Lees ook:
Lees meer
Wat kost een NovaSure-behandeling?
De kosten van een NovaSure-behandeling, ook bij Ellesie, wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars vergoed vanuit de basisverzekering. Bekijk voor meer informatie de pagina 'Zorgverzekering 2024'.
Lees meer
Wat is het resultaat van een NovaSure-behandeling?
Het resultaat van een NovaSure-behandeling is dat je menstruatie afneemt of zelfs helemaal verdwijnt. Van de vrouwen die de Novasure-behandeling ondergingen, ondervindt 80-90% positief en tevreden resultaat met 50-100% minder bloedverlies tijdens hun cyclus, menstruatie.
Ongeveer 40% van de vrouwen wordt niet of nauwelijks meer ongesteld. De helft van de behandelde vrouwen wordt nog wel ongesteld maar de bloedingen en de menstruatiepijn zijn sterk afgenomen.
Bij een NovaSure-behandeling wordt het baarmoederslijmvlies verwijderd maar de baarmoeder zelf niet. Zo blijven je hormonen (afkomstig van eierstokken) in dezelfde balans, waardoor je niet vervroegd in de overgang raakt.
Lees meer