Seksuele problemen

Wanneer seks niet iets is waar jij plezier en genot aan beleefd, kun je je onbegrepen en eenzaam voelen. Met depressieve klachten, een negatief zelfbeeld of relatieproblemen tot gevolg. Heb jij last van pijn bij het vrijen, angst of een te hoog of te laag libido als vrouw? Laat je in veiligheid en vertrouwen helpen bij Ellesie vrouwenkliniek.

Seksuele problemen kunnen lichamelijke oorzaken hebben, bijvoorbeeld problemen aan de vagina, onderbuik of schaamlippen. Maar er kunnen ook mentale zaken spelen, zoals negatieve ervaringen uit het verleden. Geen van deze oorzaken zijn reden om je te schamen. Je bent niet alleen en hoeft niet met klachten te blijven zitten. Ellesie helpt je door samen met jou (en eventueel je partner) in gesprek te gaan om de onderliggende oorzaken te ontdekken. Zodat we deze kunnen behandelen en jij weer plezier aan seks mag ervaren.

Pijn bij het vrijen

Een keer pijn tijdens de seks hoeft niet per se zorgwekkend te zijn. Maar als pijnklachten vaker voorkomen of ernstig zijn, is dat reden tot nader onderzoek. Op onze pagina ‘Pijn bij het vrijen’ gaan we dieper in op enkele mogelijke oorzaken van pijn bij de seks. We hebben het daar over dyspareunie en vaginisme, maar ook over andere lichamelijke of mentale oorzaken.

Weinig zin, geen zin of juist meer zin

Ieders libido is anders. Sommige mensen hebben veel zin, anderen juist weinig. Dit kan ook gedurende je leven en zelfs van dag tot dag wisselen. Wees dus niet ongerust als je libido schommelt of als jouw libido verschilt van dat van je partner. Maar als jouw libido je belemmert in je functioneren, je seksleven of je relatie, of als je veranderingen merkt die jou abnormaal lijken, kunnen we samen kijken of er een onderliggend probleem heerst en wat we daaraan kunnen doen.

Laag libido vrouw

Een lager libido kan allerlei oorzaken hebben. Veel vrouwen ervaren gedurende hun cyclus schommelingen in libido – hormonen kunnen namelijk zorgen voor meer en minder zin. Maar ook zaken als stress, drukte, ervaringen uit het verleden of andere mentale oorzaken hebben een effect op je libido. Houdt dit lang aan of komt het (te) vaak terug, spreek er dan gerust over met je huisarts of een van onze experts.

Laag libido en de overgang: een lager libido is ook een van de meest voorkomende symptomen van menopauze. Er verandert van alles aan je hormonen in de overgang, wat zowel een vermindering van libido als vaginale droogheid kan veroorzaken. Hierdoor krijg je minder (snel) zin in seks.

Hoog libido vrouw

Een hoog libido kan je belemmeren in je dagelijks leven als het om een stoornis gaat. Bijvoorbeeld als je last hebt van hyperseksualiteit, waarbij seks hebben dwangmatig voor je wordt – je bent er constant mee bezig en hebt het gevoel de controle te verliezen als je het niet hebt.

PGAD

Bij persistent genital arousal disorder (PGAD), voorheen persistent sexual arousal syndrome (PSAS), zijn de symptomen juist puur fysiek: je ervaart constant of heel vaak genitale opwinding, zonder dat je mentaal of emotioneel zin hebt in seks. Het is lastig om daadwerkelijk de diagnose te stellen, maar mocht je denken dat je dit hebt, beschrijven we hier een aantal symptomen. Voor de diagnose gesteld kan worden, moet je in elk geval minstens drie maanden last hebben van aanhoudende of terugkerende, ongewilde, opgedrongen, pijnlijke sensaties van genitale opwinding in de clitoris of de genitale- en billenregio. Je klachten zijn niet, of alleen tijdelijk, te verhelpen en je bent er in gedachten ook erg veel mee bezig waardoor het nog erger wordt. De kwaliteit van je orgasmes is verminderd. Ook zijn er uitlokkende factoren zoals autorijden of angst of stress die je klachten erger maken.

Behandeling van seksuele problemen

Bij Ellesie begin je met een consult, waarin wij met jou (en eventueel je partner) doornemen wat er aan de hand is. Meestal zal er dan, zodra jij eraan toe bent, een gynaecologisch onderzoek plaatsvinden om bepaalde problematiek uit te sluiten. Samen met jou gaan we op zoek naar de beste oplossing om jou te helpen.

Soms kunnen eenvoudige adviezen al een verlichting van klachten geven en weer plezier in vrijen teruggeven. Een enkele keer is een aanvullende medicatie of therapie nodig. Zo wijzen we je bijvoorbeeld laagdrempelig door naar een gespecialiseerd seksuoloog of bekkenbodemfysiotherapeut waar nodig.

Wat doet een seksuoloog? Een seksuoloog is een medisch professional gespecialiseerd in het behandelen van seksuele problemen. Je kunt alleen bij een seksuoloog terecht, of samen met je partner als jullie tegen relatieproblemen aanlopen. Je seksuoloog helpt jou/jullie via therapie en schrijft eventueel medicatie voor.

Wat doet een bekkenbodemfysiotherapeut? Een bekkenbodemfysio (soms bekkenbodemtherapeut of bekkenfysiotherapeut) helpt bij klachten aan de bekkenbodem en daarmee bij verschillende problemen die hierdoor worden veroorzaakt. Denk aan seksuele klachten zoals pijn bij het vrijen, maar ook bijvoorbeeld een verzakking of ongewild urineverlies.

Waarom Ellesie?

Ellesie is als enige in Nederland volledig gespecialiseerd in jouw cyclus en de verschillende klachten die daarbij kunnen komen kijken. We begrijpen als geen ander welk effect deze op jouw dagelijks leven hebben. Ook snappen we dat het spannend kan zijn om voor problemen rondom je seksuele gezondheid hulp te zoeken. Daarom staan veiligheid en comfort bij ons voorop. We nemen alle tijd en aandacht voor jou en jouw zorgvraag. Ons vakkundige en betrokken team begeleidt je met zorg die bij jou past. Zodat klachten worden weggenomen en jij weer helemaal jezelf kan zijn.