PCOS
Als je PCOS hebt, heb je minder vaak of soms zelfs helemaal geen eisprong. Je wordt hierdoor niet elke maand ongesteld en bent ook minder vruchtbaar. Andere symptomen zijn overmatige haargroei, een vettige huid, stemmingswisselingen en bloedverlies. PCOS kan een flinke stempel op je dagelijks leven drukken. Blijf er dus niet mee rondlopen. We kijken graag samen met jou hoe we je symptomen zoveel mogelijk kunnen beperken.
Wat is PCOS?
Laten we beginnen aan het begin: wat is PCOS eigenlijk? De afkorting staat voor polycysteus ovariumsyndroom. PCOS is een cyclusstoornis. Heb jij dit syndroom, dan zitten er meer blaasjes (follikels) in je eierstokken dan normaal gesproken het geval is. Die blaasjes groeien niet goed, waardoor ze niet goed tot een eisprong komen. Hierdoor blijft je menstruatie uit en soms word je zelfs maandenlang niet ongesteld. Ook ben je minder vruchtbaar.
Mogelijke symptomen van PCOS
Als je PCOS hebt, kun je last hebben van één of meer van deze klachten:
- Onregelmatige menstruatie
- Verminderde vruchtbaarheid
- Tussentijds bloedverlies
- Verhoogd testosteron
- Overbeharing
- Acne en vettige huid
- Stemmingswisselingen
- Verhoogd risico op diabetes en/of hart- en vaatziekten
Hoe krijg je PCOS?
Wetenschappers weten nog niet hoe je PCOS krijgt. Wat we wel weten, is dat het in sommige families meer voorkomt. Van alle vrouwen krijgt ongeveer 5-10% PCOS.
PCOS-behandeling
Helaas is er nog geen behandeling die PCOS volledig geneest. Wel is het mogelijk om de symptomen zoveel mogelijk te beperken. Een gezonde leefstijl is daarin een goede eerste stap. Verdere behandeling van PCOS is afhankelijk van of je (nog) zwanger wil worden of niet.
PCOS behandelen zonder kinderwens
Als je geen kinderwens (meer) hebt, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een passende anticonceptiepil, een Mirena-spiraal of medicijnen met progesteron. Met deze laatste voorkom je een verhoogd risico op baarmoederkanker. Met de anticonceptiepil behandel je ook acne, een vettige huid en overbeharing.
PCOS behandelen met kinderwens
Wil je nog wel zwanger (kunnen) worden, dan zijn er verschillende opties. Bijvoorbeeld medicijnen zoals clomifeen-, letrozoltabletten, FSH-injecties of een LEO-operatie.
- Clomifeen en letrozol zorgen ervoor dat er een eisprong opgewekt wordt.
- FSH-injecties bevatten een follikelstimulerend hormoon. De injecties wekken de eicelgroei op en stimuleren de eierstokken.
- LEO is de afkorting van laparoscopische elektrocoagulatie van de eierstokken. Bij deze kijkoperatie worden er de te overmatige kleine follikels aan de rand van de eierstokken weggebrand, waardoor er (tijdelijk) een eigen cyclus kan ontstaan.
Ellesie kan kijken naar diagnose en behandeling bij PCOS, maar wij doen geen fertiliteitsbehandelingen of trajecten. We kunnen hierin wel ondersteuning bieden via bijvoorbeeld een LEO – laparoscopische elektrocoagulatie van de ovaria – eierstokken. Je hebt hiervoor wel een verwijzing nodig van je gynaecoloog. Als je die hebt en jouw BMI is onder de 35, dan kunnen we bij Ellesie deze ingreep voor je uitvoeren.
Ellesie helpt je bij PCOS
PCOS kan een grote invloed hebben op je dagelijks leven. Door de stemmingswisselingen en het tussentijds bloedverlies zit je minder goed in je vel en kun jij niet het leven leiden dat je eigenlijk wil. En heb je een kinderwens, dan drukt PCOS daar een flinke stempel op.
Herken je je in deze klachten, blijf er dan niet mee rondlopen. Wij kijken samen met jou hoe we jouw symptomen zoveel mogelijk kunnen beperken. Samen zorgen we ervoor dat jij minder last hebt van jouw PCOS.