Kan ik nog bloedverlies na de overgang hebben?

Het is mogelijk om na de menopauze nog bloedverlies te hebben. Meestal is het onschuldig als je opnieuw vaginaal bloedverlies krijgt, (meer dan) een jaar na je laatste menstruatie. Spontaan bloedverlies na de overgang kan wel onzeker maken. Het is dan ook goed om onderzoek te doen naar waar het bloedverlies vandaan komt. Er zijn veel verschillende gynaecologische oorzaken te noemen. Denk bijvoorbeeld aan een droger, kwetsbaarder wordende schede door de verminderde aanmaak van het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Lees meer over de overgang en maak gerust een afspraak met onze overgangsconsulent.


Terug

Gerelateerde vragen

Wat zijn symptomen dat ik in de overgang ben?

Er zijn verschillende klachten die tekenen van de overgang kunnen zijn. Welbekende overgangssymptomen zijn:

Meer weten over overgangssymptomen en wat je kunt doen? Lees alles over menopauzekenmerken en -behandeling.


Lees meer

Hoe kan ik bepalen of ik in de overgang ben?

We spreken van menopauze als je een jaar lang niet ongesteld bent geweest. Je bent dus in de overgang een jaar na je laatste menstruatie. Gemiddeld gebeurt dit bij vrouwen op 51-jarige leeftijd.

Om te bepalen of je in de overgang bent, gebruiken we de Green Climacterium Scale. Dit is een lijst met overgangssymptomen die wereldwijd gebruikt wordt om overgangsklachten in kaart te brengen. Op deze lijst geef je per symptoom de hevigheid van de klacht aan zoals deze bij jou voorkomt. Ook kan er desgewenst een bloedtest worden gedaan om de hormonen in je bloed te onderzoeken.

Bekijk de Green Climacterium Scale en meer informatie over overgangsklachten >


Lees meer

Hoe kan ik mijn overgangsklachten verminderen?

Overgangsklachten verminderen kan globaal op een aantal manieren. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Leefstijlaanpassingen zoals voldoende bewegen, gezond eten, niet roken en geen alcohol drinken
  • Hormonale medicatie/hormoonsuppletietherapie gebruiken
  • Niet-hormonale medicatie inzetten

Een combinatie van deze oplossingen is ook mogelijk om overgangsklachten te behandelen. Het ligt er maar net aan waar jij last van hebt. Kom je bij onze vrouwenkliniek langs, dan brengen we samen nauwkeurig in kaart wat jouw klachten zijn en wat voor jou de beste menopauzebehandeling is. Je krijgt zorg die bij jou past, zodat klachten worden weggenomen en jij weer helemaal jezelf kunt zijn.

Meer over overgangsklachten


Lees meer

Zijn er medicijnen tegen de overgang?

Ja, er is voor klachten in de menopauze medicatie beschikbaar. De inzet van hormoontherapie/hormoonsuppletietherapie (HST) kan overgangsklachten verminderen of zelfs wegnemen. Het liefst werken we met bio-identieke oftewel natuurlijke hormonen zoals lichaamseigen estradiol, (gemicroniseerd) progesteron en dydrogesteron. Dit vanwege de gunstige bijwerkingen. Bij behandeling met deze hormonen krijg je tabletten of transdermale (via de huid) middelen.

Samen bepalen we de inzet en duur van hormoontherapie, die het beste bij jou past, waarbij we de risico’s en voordelen tegen elkaar afwegen. We streven ernaar HST maximaal 5 jaar in te zetten. Ook raden we af om 10 jaar na de laatste menstruatie (begin van de overgang) nog te beginnen met HST in verbang met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Liever geen behandeling van menopauze met hormonen? Er zijn ook genoeg niet-hormonale oplossingen. Lees hier meer.


Lees meer

Ik wil liever geen hormonen slikken. Zijn er ook natuurlijke middelen tegen overgangsklachten?

Er zijn diverse niet-hormonale oplossingen voor als je liever geen hormonale behandeling tegen overgangsklachten wilt. Bijvoorbeeld:

  • Middelen tegen depressie kunnen in lagere doseringen positief effect hebben op stemmingswisselingen en ook de afname van opvliegers. Denk bijvoorbeeld aan citalopram en venlafaxine.
  • Middelen tegen hypertensie, zoals clonidine, kunnen helpen tegen opvliegers en nachtzweten. Je slaappatroon kan hierdoor ook weer verbeteren.
  • Middelen tegen epilepsie en zenuwpijn, zoals gabapentine, hebben een directe werking op het onderdeel van de hersenen dat de temperatuurregulatie regelt. Dit werkt daarom tegen opvliegers en nachtzweten.
  • Ganglion stellatum blokkade zorgt voor een reset van de innerlijke thermostaat, wat tot minder opvliegers kan leiden.
  • Cognitieve gedragstherapie is een bewezen effectief middel tegen opvliegers en nachtelijke transpiratie.

Bespreek inzet van medicatie in de overgang altijd met je arts. Het is niet aan te raden zomaar natuurlijke middelen of homeopathische medicijnen tegen de overgang te gaan gebruiken. Ook is er niet één beste middel tegen overgangsklachten. Maak een afspraak om jouw persoonlijke situatie te bespreken, zodat jij zorg krijgt die bij jouw past. Zo kunnen jouw overgangsklachten verminderen en mag jij weer jezelf zijn.

Meer over de overgang


Lees meer

Op welke leeftijd kom je in de overgang?

Wanneer de menopauze bij een vrouw optreedt, loopt best uiteen. De meeste vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun veertigste en zestigste jaar. De gemiddelde vrouw is 51 jaar oud wanneer zij in de overgang terecht komt. De duur van de overgangsperiode is bij elke vrouw verschillend, maar ligt gemiddeld tussen de 2 en 10 jaar.

Hoe weet je zeker dat je in de overgang bent? Zo bepaal je of het om menopauze gaat >


Lees meer

Wanneer stopt de overgang?

De overgang duurt voor de meeste vrouwen tussen de 2 en 10 jaar. Hierna kom je in een periode die de postmenopauze heet. De overgangsklachten nemen dan af of zijn zelfs helemaal verdwenen. Er ontstaat een nieuwe, meer stabiele periode.

Maar het kan voorkomen dat je zelfs tot op hoge leeftijd last heb van een hormonale piek, die je het gevoel geeft ongesteld te moeten worden. Deze hormonale gevoelens zijn niet altijd wetenschappelijk te onderbouwen of te verklaren. Dat betekent natuurlijk niet dat behandeling onmogelijk is. Bij Ellesie kijken we altijd hoe we jou kunnen helpen en klachten weg kunnen nemen. Zodat jij jezelf kunt zijn en kwaliteit van leven mag blijven ervaren. Meer over onze vrouwenkliniek.


Lees meer

Wat kan ik doen tegen opvliegers?

Het hormoon estradiol zorgt ervoor dat je veel minder opvliegers krijgt. Wil of kun je geen hormonen gebruiken, dan zijn er nog voldoende andere alternatieven. Bijvoorbeeld:

  • Leefstijlveranderingen: vermijd alcohol en pittige kruiden in je voeding, omdat deze opvliegers kunnen uitlokken.
  • Diverse niet-hormonale middelen zoals clonidine, gabapentine of antidepressiva in lage doseringen. Meer informatie.
  • Cognitieve gedragstherapie is een bewezen effectief middel tegen opvliegers en nachtelijke transpiratie.

Samen met je behandelaar, bijvoorbeeld je arts, gynaecoloog of overgangsconsulent, bepaal je wat voor jouw klachten de beste behandeling is.

Meer over opvliegers


Lees meer

Hoe kan mijn leefstijl overgangsklachten verminderen?

Soms hebben kleine veranderingen al een groot effect. Een gezonde leefstijl kan dan ook overgangsklachten verminderen. Denk aan gezonde voeding, een stabiel bloedsuikerniveau, bewegen en trainen, stressreductie, mindfulness, voldoende nachtrust en stoppen met roken.

Extra suppletie: ook al eet je heel gezond, je komt zelden aan de aanbevolen hoeveelheid vitaminen per dag. Het advies is dan ook om een goede multivitaminen in te nemen in de overgang. Er zijn speciale multivitaminen voor vrouwen in de overgang. Deze vitamine kun je verkrijgen bij een goede drogisterij. Vraag er gerust naar bij je behandelaar.

Mochten leefstijlveranderingen niet baten, dan zijn er nog voldoende andere behandelopties. Zowel hormonaal als niet-hormonaal. Samen met jou bepalen we de zorg die bij jou past.


Lees meer