Baarmoeder verwijderen (hysterectomie)

De baarmoeder speelt een belangrijke rol in het vrouwenlichaam, maar kan vanwege klachten ook verstoring geven in jouw vrouw-zijn. Zoals hevig menstrueel bloedverlies, endometriose, een verzakking of een verhoogd risico op kanker. Als je hiermee te maken, kan de baarmoeder verwijderen (hysterectomie) soms een optie zijn. Ellesie vrouwenkliniek is een poliklinische omgeving waar je deze ingreep in veiligheid en vertrouwen kunt laten uitvoeren. Hieronder lees je meer over deze operatie.

Wat is een hysterectomie?

Een hysterectomie, ook wel uterus extirpatie genoemd, is een operatie om de baarmoeder te verwijderen. Dit gebeurt vaak samen met baarmoedermond en baarmoederhals verwijderen. Meestal wordt ook de baarmoeder en eileiders verwijderen gecombineerd. Afhankelijk van je leeftijd laten we de eierstokken zitten, tenzij er reden is om deze ook te verwijderen.

Een hysterectomie gebeurt meestal via kijkoperatie, maar via de vaginale route kan ook. Dat gebeurt meestal als er voldoende vaginale ruimte is om dit te doen. Dat kan bijvoorbeeld zo zijn als je meerdere vaginale bevallingen hebt gehad, of bij verzakking van de baarmoeder(hals). Bij een vaginale hysterectomie blijven de eierstokken en eileiders meestal achter, tenzij er blijkt dat er iets afwijkend aan is.

Wanneer de baarmoeder verwijderen?

Het verwijderen van de baarmoeder kan helpen bij verschillende klachten, zoals:

Voor veel vrouwen is de baarmoeder verwijderen best een zware operatie, zeker ook mentaal gezien. Vaak zijn er ook andere mogelijkheden om bovenstaande klachten te behandelen, mocht je het niet zien zitten om je baarmoeder te laten verwijderen. Je gynaecoloog bij Ellesie bespreekt graag de opties met je, zodat jij de juiste keuze maakt en de zorg krijgt die bij jou past.

Gebruik de keuzehulp van degynaecoloog.nl

Vrijwillig baarmoeder verwijderen

Sommige vrouwen kiezen er zelf voor om hun baarmoeder te laten verwijderen, zonder medische reden. Bijvoorbeeld omdat ze geen of een afgesloten kinderwens hebben, of preventief tegen eventuele klachten in de toekomst. Denk jij daarom ook ‘ja, ik wil mijn baarmoeder laten verwijderen’? Vraag gerust om een doorverwijzing naar Ellesie wanneer je dit met je huisarts bespreekt. Wij nemen jouw hulpvraag serieus.

Hysterectomie operatie: zo werkt het

Een baarmoederverwijdering kan of via de vagina, of met een kijkbuisoperatie (laparoscopie), of via de buikwand gebeuren. Deze laatste mogelijkheid komt steeds minder voor. Bij Ellesie kun je terecht voor een laparoscopische hysterectomie (dus middels een laparoscopie de baarmoeder verwijderen) of voor de baarmoeder verwijderen via de schede. De operatie om de baarmoeder te verwijderen verloopt als volgt:

  1. Je wordt onder narcose gebracht, of bij vaginale vaarmoederverwijdering is ook een ruggenprik mogelijk. In beide gevallen doet de anesthesioloog dit.
  2. De gynaecoloog maakt een sneetje van ong. 1 cm ter hoogte van of net onder de navel en brengt hierdoor een kijkbuis (laparoscoop) met camera in om de organen te zien op een monitor
  3. Via een dunne holle naald wordt er onschuldig koolzuurgas ruimte in de buikholte aangebracht om goed overzicht te creëren
  4. De gynaecoloog maakt nog een paar kleine sneetjes in de onderbuik (meestal 2 à 3) om de instrumenten in de buikholte in te brengen via inbrenghulzen (trocars)
  5. Met behulp van deze instrumenten maakt de gynaecoloog de baarmoeder los van het omliggende weefsel
  6. De baarmoeder (en evt. de eierstokken, eileiders, baarmoederhals) wordt via de sneetjes naar buiten gebracht, of vaginaal verwijderd als ook de baarmoederhals mee wordt genomen. De sneetjes worden netjes dichtgemaakt met zelf-oplosbaar hechtmateriaal. Bij een vaginale baarmoederverwijdering hechten we ook de vaginatop met dit hechtmateriaal.

Bekijk ook filmpjes over de baarmoeder verwijderen via degynaecoloog.nl

Baarmoeder verwijderen: de gevolgen

Na een hysterectomie kun je niet meer ongesteld of zwanger worden. Als de eierstokken blijven zitten, kom je niet vroegtijdig in de overgang. Bij een totale hysterectomie (baarmoeder, eierstokken en eileiders verwijderen) is dat wel het geval. Als de baarmoederhals ook wordt verwijderd, is het niet meer nodig om uitstrijkjes te laten maken – je kunt dan tenslotte geen baarmoederhalskanker meer oplopen. Sommige vrouwen merken veranderingen in seksualiteit. Dat kunnen fluctuaties in libido zijn, maar ook een vermindering van seksuele problemen zoals pijn bij het vrijen.

Bij Ellesie nemen we alle gevoelens en klachten na verwijdering van de baarmoeder serieus. Bespreek gerust jouw ervaring. Wij ondersteunen je waar mogelijk.

Herstel na baarmoeder verwijderen

Direct na de ingreep krijg je vocht en pijnstilling toegediend. Meestal mag je dezelfde dag nog naar huis. Je zult de eerste tijd wat moe zijn en kunt nog wat pijn ervaren, zoals normaal is na vrijwel elke operatie. Een opgezette buik is na de baarmoeder verwijderen een veelvoorkomende klacht: dit komt door het gas dat tijdens de operatie is toegediend. Ook kun je buikpijn en winderigheid ervaren doordat de darmen weer op gang komen na de verdoving. Het is normaal om nog een aantal dagen tot weken een beetje bloedverlies of afscheiding te hebben.

De eerste paar weken (3 tot 6) is het niet aan te raden te sporten, fietsen, zwaar te tillen of seks te hebben. Probeer je niet te veel in te spannen en voldoende te rusten, zowel fysiek als mentaal. Zo kun je goed bijkomen na de operatie en verlaag je de kans op complicaties. Vermoeidheid of plasklachten kunnen wat langer aanhouden. Hoe lang na de baarmoeder verwijderen het herstel compleet is, is erg uiteenlopend. Sommige vrouwen voelen zich na zes weken weer de oude, bij anderen kan het oplopen tot een half jaar. Blijf je met klachten zitten of maak je je zorgen, neem dan gerust contact op met je gynaecoloog.

Je baarmoeder laten verwijderen bij Ellesie?

Is een baarmoederverwijdering iets wat jij overweegt en wil je de mogelijkheden en eventuele vragen bespreken? Plan gerust een persoonlijk gesprek in met een van onze gynaecologen. We nemen graag de opties met je door en zorgen voor een behandelplan dat bij jou past. Zodat jouw klachten worden weggenomen en jij weer jezelf mag zijn.

Over de kosten van je baarmoeder verwijderen vind je meer informatie via je zorgverzekeraar.