Spiraaltje laten zetten

Als je (nog) niet zwanger wilt worden of klachten zoals hevig bloedverlies ervaart tijdens je menstruatie, kan een spiraaltje laten zetten een oplossing zijn. Maar wat is een spiraaltje precies en wanneer is dit een goede optie? Zijn er bijwerkingen en klachten waar je rekening mee moet houden? En hoe werkt de plaatsing van een spiraaltje?

Op deze pagina vind je het antwoord op verschillende veelgestelde vragen over spiraaltjes. Ook kun je in onze vrouwenkliniek terecht om een spiraal te laten plaatsen. Maak meteen een afspraak of lees verder voor meer informatie.

Ja, ik wil een spiraaltje laten plaatsen >

Wat doet een spiraaltje?

Een spiraal is een vorm van anticonceptie. Het ziet eruit als een klein ankertje en wordt in de baarmoeder geplaatst. Er zijn twee soorten spiralen: de hormoonspiraal en de koperspiraal.

Een koperspiraal geeft heel langzaam kleine hoeveelheden koper af, wat innesteling in het baarmoederslijmvlies voorkomt en zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen onvruchtbaar maakt. Vanaf het moment dat je een koperspiraal laat plaatsen, ben je beschermd tegen zwanger worden. Een koperspiraaltje kan ook voorkomen dat je zwanger wordt wanneer je deze tot 5 dagen nadat je onbeschermde seks hebt gehad laat plaatsen.

Bij een hormoonhoudend spiraal komt er een klein beetje hormoon vrij wat het baarmoederslijmvlies beïnvloedt zodat bevruchting en innesteling (vrijwel) niet meer mogelijk is. Er komt bij een hormoonspiraal minder hormoon in je bloed dan bij andere vormen van hormoonhoudende anticonceptie. Verschillende merken spiralen bevatten verschillende hormonen. Ook een hormoonspiraal beschermt heel goed tegen zwangerschap.

Een spiraaltje laten zetten kan eenvoudig bij de huisarts, gynaecoloog (bijvoorbeeld in het ziekenhuis of bij een vrouwenkliniek) en bij sommige verloskundigen. Let op: een spiraaltje voorkomt niet dat je een soa krijgt!

Wat is het voordeel van een spiraaltje?

Spiraaltjes gaan lang mee. Je hoeft dus niet elke dag te denken aan je anticonceptie. Afhankelijk van het soort en merk, ben je 3,5,8 of zelfs 10 jaar beschermd. Ook zijn spiraaltjes heel betrouwbaar: het percentage vrouwen met een spiraal dat toch zwanger wordt, is erg laag: slechts 5 op de 1000 vrouwen per jaar wordt toch zwanger.

Bij welke klachten is een spiraaltje een oplossing?

Spiraaltjes zijn niet alleen een betrouwbaar voorbehoedsmiddel. Hormoonspiraaltjes helpen bijvoorbeeld ook bij bepaalde menstruatieklachten, in het bijzonder bij hevig menstrueel bloedverlies, en soms bij bepaalde overgangsklachten. Onze specialisten adviseren je graag over de beste behandeling voor jouw klachten.

Wat zijn de bijwerkingen van een spiraaltje?

Een spiraaltje inbrengen kan oncomfortabel zijn. Sommige vrouwen moeten even wennen aan een nieuw geplaatst spiraaltje. Daarnaast is het normaal om een tijdje na de plaatsing last te hebben van krampen en/of bloedverlies. Ook kun je op langere termijn veranderingen in je menstruatie merken, zoals onregelmatig bloedverlies, minder bloedverlies, meer menstruatiepijn en/of het uitblijven van menstruatie.

Overige bekende bijwerkingen van voornamelijk het hormoonspiraal zijn onder andere:

Bijwerkingen zijn voor iedereen weer anders. Het kan ook zijn dat je nergens last van hebt. Vaak verdwijnen bijwerking van een spiraal binnen drie maanden. Belangrijk om te weten: je hebt géén hoger risico op het ontwikkelen van trombose met een hormoonspiraaltje.

Symptomen als een spiraal niet goed zit

Jij kent jouw lichaam het beste en weet wanneer iets niet goed voelt. Merk je bijvoorbeeld aanhoudende krampen na het plaatsen van de spiraal of maak je je zorgen over hoelang het blijft vloeien, neem dan contact op met je medisch specialist om dit te bespreken.

Er bestaat een hele kleine kans dat de spiraal loskomt (expulsie), niet goed zit of in de buik terechtkomt. Dit laatste gebeurt bij 1 op de 1000 vrouwen die een spiraal krijgen. Als je borstvoeding geeft of net een miskraam hebt gehad of bent bevallen, is de kans iets hoger: 6 op de 1000 vrouwen.

Je kunt zelf controleren of je de spiraal voelt zitten: je zou alleen de draadjes van de spiraal moeten voelen. Voel je het harde stuk van de spiraal, dan zit deze niet goed. Ook als je meer kramp of pijn ervaart kan dit een signaal zijn dat het spiraaltje niet goed zit. Twijfel je, maak dan gerust een afspraak voor een controle.

Let op met gebruik van menstruatiecups bij een spiraaltje! Er bestaat een kleine kans dat je bij gebruik van een cup als je ongesteld bent terwijl je een spiraaltje hebt, dat je je spiraal eruit trekt als je de cup uit je vagina haalt. Dat kan gebeuren zonder dat je het merkt. De cup zuigt zich namelijk vast aan je baarmoedermond, waar ook de touwtjes van een spiraal zitten. Die kun je dus per ongeluk meetrekken met de cup. De fabrikanten van spiraaltjes raden aan een ander middel te gebruiken of zeer terughoudend te zijn met cupgebruik.

Welke soorten spiraal zijn er?

Een koperspiraal is verkrijgbaar van bijvoorbeeld de merken T-Safe, Flexi T, Multi-Safe, Gynefix en Ballerine. Een spiraal met hormonen kan onder andere van Mirena, Levosert of Kyleena zijn. Elk merk heeft z’n eigen eigenschappen en voor- en nadelen. Bij Ellesie werken we met vrijwel alle soorten spiralen, waaronder de volgende twee soorten hormoonhoudende spiralen: Mirena en Levosert.

Mirena-spiraal

Mirena is een merk hormoonhoudend spiraal met levonorgestrel als werkzame stof. De spiraal geeft initieel gemiddeld 20 microgram per 24 uur vrij en biedt 6 jaar bescherming. Soms wordt deze spiraal gebruikt bij behandeling van bepaalde overgangsklachten. Veelvoorkomende bekende bijwerkingen zijn: onregelmatige of uitblijvende menstruatie; pijn in rug, buik, hoofd of borsten; misselijkheid, verdikking in enkels en/of voeten, verminderd libido.

Levosert-spiraal

Levosert is een relatief nieuw spiraaltje op de markt. Ook Levosert bevat het hormoon levonorgestrel, waarvan het per 24 uur 20 microgram vrijgeeft. Deze levonorgestrel-spiraal is net als Mirena 6 jaar werkzaam. Bekende bijwerkingen die vaker voorkomen komen overeen met die van Mirena: onregelmatige of uitblijvende menstruatie; pijn in rug, buik, hoofd of borsten; misselijkheid, verdikking in enkels en/of voeten, verminderd libido.

Levosert vs. Mirena

Zowel Levosert als Mirena bevat levonorgestrel en is 6 jaar werkzaam. Levosert geeft per dag iets meer hormoon vrij over de jaren verdeeld. Beide spiralen worden ingezet als methode voor anticonceptie en behandeling tegen hevig menstrueel bloedverlies. Mirena wordt soms ook ingezet bij overgangsklachten. Volgens Brits onderzoek zitten er enkele (lichte) verschillen in bijwerkingen, hoewel dit altijd per persoon zal verschillen. Welk spiraaltje voor jou de beste keuze is, hangt dus maar net af van je persoonlijke situatie.

Meer vergelijkingen >

Spiraal laten plaatsen met zorg die bij jou past

Maak je een afspraak bij Ellesie, dan houden we eerst een persoonlijk consult waarin we je klachten en wensen bespreken. Hierin adviseren wij jou over de beste keuze voor anticonceptie voor jou. Daarna volgt een gynaecologische check om de baarmoederhals en baarmoeder te bekijken. Vervolgens bepalen we welk spiraaltje bij jou past en maken we eventueel een vervolgafspraak om de spiraal in te brengen. Je kunt bij ons terecht voor je eerste spiraaltje of om een om je oude spiraal te verwijderen en een nieuwe te plaatsen.

Hoe werkt een spiraal laten plaatsen? Bekijk deze video op thuisarts.nl >

Het voordeel van onze vrouwenpoli in Boxmeer of Gorinchem ten opzichte van een huisarts of ziekenhuis, is dat wij als enige in Nederland volledig gespecialiseerd zijn in de vrouwelijke cyclus. We begrijpen jouw klachten en hoe we deze het beste kunnen behandelen. Veiligheid en comfort staan voorop. We nemen alle tijd en aandacht voor jou en jouw zorgvraag. Samen kijken we naar een behandelaanpak die bij jou past en ons team begeleidt je gedurende het gehele behandeltraject. Zodat klachten worden weggenomen en jij weer helemaal jezelf kunt zijn.