Eierstokken en/of eileiders verwijderen

Je eierstokken zorgen ervoor dat je baarmoederslijmvlies opbouwt, dat je menstrueert, dat je zwanger kunt worden en dat je een goed libido hebt. Je eileiders zorgen ervoor dat de eicel bij de baarmoeder kan komen. Maar wat als je klachten ervaart op het gebied van je cyclus? Zoals hevig bloedverlies of heftige menstruatiepijn, bijvoorbeeld door overtollig baarmoederslijmvlies of een cyclusstoornis? Soms is de eileiders en/of eierstokken verwijderen de oplossing. Lees meer over deze operatie bij Ellesie.

Kan ik mijn eierstokken laten verwijderen?

Baarmoeder en eierstokken/eileiders verwijderen, of baarmoeder verwijderen, maar eierstokken laten zitten? Dat kan met een hysterectomie.

Wanneer eierstokken verwijderen?

De voornaamste reden voor het preventief verwijderen van eierstokken en eileiders, is de kans op eileider- en/of eierstokkanker beperken. Vrouwen die een verhoogd risico hierop lopen kunnen het advies krijgen voor deze ingreep. Daarnaast kan het verwijderen van je eierstokken helpen wanneer je last hebt van menstruatieklachten of een cyclusstoornis. De eierstokken produceren namelijk de hormonen die onder andere de aanmaak van het baarmoederslijmvlies in gang zetten. Een teveel hieraan kan klachten zoals hevig menstrueel bloedverlies of endometriose veroorzaken. 

Let wel: de eierstokken en eileiders verwijderen is vrijwel nooit de eerste optie wanneer je last hebt van cyclusgerelateerde klachten. Vaak zijn andere behandelingen nog goed mogelijk en net zo effectief. Je huisarts en/of gynaecoloog bespreekt dit uiteraard met je.

Is het mogelijk om één eierstok of eileider te verwijderen?

Dat is technisch gezien mogelijk, bijvoorbeeld als er iets aan de hand is met één van je twee eierstokken of eileiders. Dit heeft over het algemeen geen grote gevolgen voor de aanmaak van hormonen of kans op zwangerschap. Ook zul je hierdoor niet vervroegd in de overgang komen. Bij risico op eierstokkanker, gaat het vrijwel altijd om beide organen (of beter gezegd alle vier). Eén eierstok laten zitten, omdat je nog een kinderwens hebt bijvoorbeeld, is in dat geval niet aan te raden.

Alleen de eierstokken verwijderen kan ook een optie zijn, hoewel vroege overgang dan alsnog op zal treden. Alleen de eileiders verwijderen en de eierstokken laten zitten gebeurt bijvoorbeeld bij een sterilisatie van de vrouw (verwijderen of afsluiten).

Hoe werkt eileiders en eierstokken verwijderen?

Een operatie om eierstokken te verwijderen heet ook wel adnexextirpatie. Het is een ingreep die onder narcose plaatsvindt en ongeveer een uur duurt. Meestal gebeurt dit via een laparoscopie (kijkbuisoperatie), zo ook bij Ellesie vrouwenkliniek. De operatie zal ongeveer zo verlopen:

Herstel na het verwijderen van de eierstokken

Na de operatie mag je meestal dezelfde dag nog naar huis en is het aan te raden om voldoende pijnstilling te slikken. De eerste paar dagen kun je wat schouderpijn hebben (dit komt door het koolzuurgas) en wat vaginaal bloedverlies ervaren. Reken daarna zeker twee à drie weken voor een goed herstel. Je kunt in deze periode wat sneller moe zijn, zowel fysiek als mentaal. Het is niet verstandig om nu veel of zwaar lichamelijk werk te doen. Zwemmen en seks hebben zijn in deze periode ook niet aan te raden. In principe kun je meestal gewoon voor jezelf zorgen, maar geen volledig huishouden runnen. Luister goed naar je lichaam en neem rust waar nodig; zowel thuis als op je werk. Mochten klachten langer aanhouden, voel je je na zes weken nog niet fit, of merk je iets waar je je zorgen over maakt? Neem gerust contact op met de gynaecoloog om dit te bespreken.

Eierstokken en eileiders verwijderen: de gevolgen

Na het verwijderen van de eierstokken ben je definitief onvruchtbaar en kom je (vroeg) in de overgang. Je menstruatie stopt (geleidelijk) en je kunt last krijgen van overgangsklachten zoals opvliegers, veranderingen in seksualiteit, somberheid, stemmingswisselingen, concentratieproblemen, vermoeidheid, gewrichts- en spierpijn of hartkloppingen. Dat zijn mogelijke nadelen van het verwijderen van je eileiders en eierstokken.
Op langere termijn kan het stoppen van de hormoonproductie gevolgen hebben voor onder andere hart- en bloedvaten, botten, schildklier en urinewegen. Goed om te weten is dat behandeling van overgangsklachten vaak nog goed mogelijk is, ook na het verwijderen van je eileiders en eierstokken. Bijvoorbeeld met leefstijlveranderingen, hormoonbehandeling of medicatie. Bij Ellesie vrouwenkliniek hebben we de expertise in huis om zowel de operatie uit te voeren als je daarna verder te begeleiden.

Over de overgang >

Positieve gevolgen zijn: de kans op eierstok- en eileiderkanker neemt drastisch af en ook de kans op borstkanker wordt kleiner. Hevig bloedverlies of heftige pijnklachten tijdens je menstruatie, bijvoorbeeld door overtollig baarmoederslijmvlies of een cyclusstoornis zoals PCOS of endometriose, zijn ook verleden tijd. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over ongewenst zwanger worden.

Is eierstokken verwijderen de optie voor jou?

Wil je weten wat de mogelijkheden voor jouw situatie zijn? Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek om jouw klachten persoonlijk te bespreken. De gynaecoloog neemt graag de opties uitgebreid met je door, om zo een behandeling die het beste aansluit te bepalen. Want jij verdient zorg die bij jou past.