Laparoscopie (kijkoperatie)

Soms is een operatie nodig om definitief van klachten af te komen. In het geval van klachten rondom de cyclus gebeurt dat meestal via een laparoscopie – een kijkoperatie in de buikholte. Wat is een laparoscopische ingreep precies, bij welke klachten is deze toepasbaar en wat kan je verwachten als je een laparoscopie ingepland hebt staan? Hier lees je alles over een laparoscopie in onze vrouwenkliniek Ellesie.

Spring naar:

Wat is een laparoscopie?

Een laparoscopie is een kijkoperatie in de buik. Het woord betekent ook letterlijk ‘in de buik (laparo) kijken (scopie)’. Een gynaecoloog maakt kleine incisies onder - ter hoogte van de navel en brengt hier instrumenten en een kijkbuis (laparoscoop) met camera in om de organen te zien op een beeldscherm. Vervolgens kan er te werk worden gegaan om een diagnose te stellen (diagnostische laparoscopie), weefsel af te nemen ter onderzoek (exploratieve laparoscopie) en klachten te behandelen (therapeutische laparoscopie).

Hoe werkt een laparoscopische operatie?

1. Je wordt onder narcose gebracht door de anesthesioloog.
2. De gynaecoloog maakt een sneetje van ongeveer 1 cm net onder - ter hoogte van de navel en brengt hierdoor de laparoscoop met camera naar binnen
3. Via een dunne holle naald wordt er onschuldig koolzuurgas in de buikholte aangebracht om meer ruimte te creëren
4. De gynaecoloog maakt nog een paar kleine sneetjes om de instrumenten met inbrenghulzen (trocars) in de buikholte in te brengen
5. Met deze instrumenten gaat de gynaecoloog te werk om bijvoorbeeld weefsel los te maken en/of organen te verwijderen
6. Eventueel verwijderd weefsel/organen worden via de sneetjes naar buiten gehaald. De sneetjes worden netjes dichtgemaakt, gehecht met zelf oplosbare hechtingen.

Wanneer is een laparoscopie nodig of toepasbaar?

Zo’n kijkoperatie ofwel laparoscopie is toepasbaar bij bepaalde klachten aan verschillende organen in de buikholte. Als we het hebben over een gynaecologische laparoscopie, betekent dat de baarmoeder, eierstokken en/of eileiders (daarbuiten kunnen ook de darmen en galblaas met een laparoscopie bekeken en behandeld worden).
Zo zetten we een laparoscopie onder meer in bij vleesbomen verwijderen, verklevingen verhelpen, de eierstokken, eileiders en/of baarmoeder verwijderen, een sterilisatie uitvoeren, incontinentieproblemen behandelen, een hydrosalpinx (ontsteking aan de eierstokken), buitenbaarmoederlijke zwangerschap, een spiraaltje dat buiten de baarmoederholte terecht is gekomen en incontinentieproblemen. Hieronder de belangrijkste thema’s op rij.

Diagnostische laparoscopie

Soms is nog niet bekend wat precies de diagnose is, terwijl je wel met klachten rondloopt. Bijvoorbeeld hevig menstrueel bloedverlies of onverklaarbare buikpijn. Of misschien wil jij weten hoe het met je vruchtbaarheid gesteld is. In dit soort gevallen kunnen we een laparoscopie inzetten om een check te doen en een diagnose te stellen, of er bijvoorbeeld sprake is van verklevingen, endometriose, endometriosecystes aan de eierstokken, en/of doorgankelijkheid van de eileiders (tuba testen genaamd) te checken.

Zie ook: Gynaecologische check-up

Laparoscopie bij een cyste aan de eierstok

Cysten aan de eierstokken kunnen pijn, hevig bloedverlies en andere klachten veroorzaken. Dit kan je dagelijks leven erg verstoren. Met een laparoscopie kunnen we dit soort symptomen verwijderen, zodat jouw klachten afnemen en jij weer jezelf kunt zijn. 

Via laparoscopie de eierstokken/eileiders verwijderen

De eierstokken en/of eileiders verwijderen heet ook wel een adnexextirpatie. Meestal gebeurt dit via laparoscopie. Deze ingreep wordt bijvoorbeeld ingezet bij een aandoening of probleem aan een van eileiders of eierstokken, of bepaalde cyclus klachten als bijvoorbeeld endometriose, cyste van de eierstok, of bij verhoogde kans op eileider- of eierstokkanker bij bijv. een belaste familie anamnese om preventief de eierstokken met eileiders te verwijderen. Van tevoren belangrijk om te weten is dat je door het verwijderen van de eierstokken onvruchtbaar wordt en vervroegd in de overgang komt.
NB indien er bij gynaecologisch onderzoek sprake is, of vermoeden is van kwaadaardigheid van de eierstokken zullen we je laagdrempelig volgens de richtlijnen verwijzen naar een 3de lijns academisch centrum.

Laparoscopische hysterectomie (baarmoederverwijdering)

Een baarmoederverwijdering al dan niet met eierstokken, eileiders en baarmoederhals, gebeurd op indicatie en in overleg met patiënte nadat uitgebreide counseling hierover heeft plaatsgevonden. Dit kan een optie zijn bij cyclusstoornissen, hevig bloedverlies, vleesbomen, een verzakking en bij een verhoogd risico op kanker. Het voordeel van een hysterectomie laparoscopisch uitvoeren, is dat dit minimaal invasief is en een relatief snel herstel kent. Lees je wel goed in over de gevolgen van je baarmoeder verwijderen.

Sterilisatie van de vrouw

Bij een afgesloten of niet-bestaande kinderwens kun je als vrouw kiezen voor een sterilisatie. Je hoeft je dan niet meer bezig te houden met anticonceptie of zorgen te maken over een ongeplande of ongewenste zwangerschap. Omdat dit een ingreep aan de eileiders is (deze worden afgesloten met ringetjes of clips, of helemaal verwijderd), kan dit via laparoscopie.

Meer over sterilisatie

Verklevingen

Ontstekingen, eerdere operaties of endometriose kunnen verklevingen veroorzaken. Meestal geven deze geen klachten, maar het kan voorkomen dat je toch last ervaart. Ook kunnen verklevingen de vruchtbaarheid beïnvloeden, bijvoorbeeld als een verkleving de eileider afsluit. Met een kijkoperatie is dit mogelijk te verhelpen, afhankelijk de mate van verklevingen en dergelijke. Dit zal goed tevoren met je worden doorgesproken wat de eventuele behandelmogelijkheden zijn.

Herstel na een laparoscopie

Omdat laparoscopie als operatie minimaal invasief is, heb je meestal weinig zware klachten en een snelle hersteltijd. Na de operatie krijg je vocht en pijnstilling toegediend. Het kan zijn dat je alsnog wat pijn ervaart. Ook kun je misselijk zijn en moeten overgeven. Wel mag je meestal dezelfde dag gewoon naar huis.

Veelvoorkomende klachten na een laparoscopie:

  1. Buikpijn/dikke buik: vanwege de wond kun je wat pijn in je onderbuik ervaren en een dikke buik hebben door de zwelling, dit neemt in de eerste dagen af
  2. Schouderpijn: dit komt door het koolzuurgas dat tijdens de operatie is toegediend en verdwijnt snel.
  3. Vaginaal bloedverlies: het is normaal om een beetje bloed via de vagina te verliezen na de operatie. Verlies je veel of langdurig bloed, neem dan contact op met de kliniek.
  4. Vermoeidheid: je zult je een paar weken meer vermoeid voelen dan normaal. Geef hier gerust aan toe en gun jezelf de tijd om goed te herstellen.

Sommige vrouwen geven kortdurend en van voorbijgaande aard bijvoorbeeld plasproblemen (blaaslediging, blaasontsteking, of urine incontinentie) aan of een wondgenezing bij de navel die niet optimaal verloopt, of een infectie. Over het algemeen is het aan te raden de eerste dagen vooral rust te nemen en de eerste paar weken nog niet te veel te ondernemen. Lichte dagelijkse taken kun je gaandeweg oppakken, zwaardere activiteiten (zoals sporten, zwaar tillen, fietsen of seks) kun je beter nog even uitstellen.

De klachten en de hersteltijd variëren per persoon en lopen ook uiteen afhankelijk van de reden van de ingreep. Je gynaecoloog geeft je tijdens je traject specifiekere informatie, zodat je weet waar je aan toe bent. Bovendien kom je een aantal weken na de ingreep op controle. Ervaar je tussentijds of naderhand klachten waar je je zorgen over maakt, aarzel dan niet om contact op te nemen en dit te bespreken.

Laparoscopie bij Ellesie

Een laparoscopie is in de gynaecologie een vaak toegepaste ingreep. Ook in onze vrouwenkliniek voeren onze gynaecologen deze operatie uit. Als je bij ons komt voor cyclusgerelateerde klachten, heb je dus niet weer een doorverwijzing naar een specialist of ziekenhuis nodig en dus geen langere wachttijden. Jouw eigen vertrouwde behandelaar bij Ellesie draagt de zorg voor jouw operatie.

Lees alvast: Zo gaat een operatie bij Ellesie