Sterilisatie van de vrouw
Overweeg je als vrouw een sterilisatie? Dan wil je waarschijnlijk weten hoe dat werkt, wat de voor- en nadelen zijn en hoe het herstel en de gevolgen eruit zien. Bij Ellesie voeren we ook sterilisaties bij vrouwen uit, dus vinden we het belangrijk om jou vooraf goed te informeren. Op deze pagina geven we daarom een antwoord op veelgestelde vragen over vrouwelijke sterilisatie. Wil je meer weten of je situatie persoonlijk bespreken? Vraag gerust een consult aan met de gynaecoloog. Zo krijg jij de zorg die bij jou past.
Spring naar:
- Hoe werkt sterilisatie bij de vrouw?
- Wanneer kun je je als vrouw laten steriliseren?
- Sterilisatie vrouw: nadelen en voordelen
- Hoe verloopt het herstel na sterilisatie van de vrouw?
- Meer veelgestelde vragen over sterilisatie
Hoe werkt sterilisatie bij de vrouw?
Sterilisatie gebeurt door de eileiders af te sluiten. Dat kan met clips, ringetjes of door de eileiders dicht te branden of geheel te verwijderen. Dit gebeurt via een kijkoperatie (laparoscopie). Dat betekent dat we via de buikholte met een kijkbuis werken. Zo’n laparoscopische sterilisatie bij Ellesie gaat als volgt:
- Je wordt onder narcose gebracht door de anesthesioloog
- De gynaecoloog maakt onder/in de navel een klein sneetje van ongeveer 1 centimeter
- Via een dunne holle naald wordt er (onschuldig) koolzuurgas in de buikholte aangebracht om meer ruimte te creëren
- De gynaecoloog brengt via deze kleine snede een kijkbuis met camera naar binnen
- De gynaecoloog maakt nog een of twee kleine sneetjes in de buikholte om de instrumenten in te kunnen brengen en de ingreep uit te kunnen voeren
- Met deze instrumenten sluit de de gynaecoloog de eileiders af met ringen of clips of verwijdert de eileiders
- De instrumenten en kijkbuis worden weer naar buiten gehaald en de sneetjes worden netjes dichtgehecht met zelf-oplosbare hechtingen
Wanneer kun je je als vrouw laten steriliseren?
Sterilisatie is een behandeling voor wanneer je geen kinderwens of een afgesloten kinderwens hebt. Het wordt aangeraden met sterilisatie te wachten tot je minimaal 30 jaar bent en, als je een kind hebt, totdat dit kind 1 jaar oud is. De kans op spijt na sterilisatie blijkt namelijk hoger onder vrouwen die zich erg jong of kort na een zwangerschap (of bijvoorbeeld tijdens een keizersnede) hebben laten steriliseren. Ook als er wordt gekozen voor sterilisatie vanuit emotionele factoren, zoals relatieproblemen of na een miskraam, is het percentage vrouwen dat spijt krijgt hoger.
Daarbij zijn er soms nog andere opties. Zo kan een andere vorm van anticonceptie beter passen bij jouw wensen. Als gynaecoloog vinden wij het belangrijk jou goed te informeren over alle mogelijkheden en voor- en nadelen daarvan. Natuurlijk blijft het altijd jouw keuze. Samen komen we tot een behandelplan dat bij jou past.
Voor- en nadelen van sterilisatie bij vrouwen
Voordelen
- Sterilisatie is een heel betrouwbare anticonceptiemethode: slechts 5 op de 1000 vrouwen wordt in hun leven toch zwanger na een sterilisatie.
- Je hoeft je niet meer bezig te houden met anticonceptie om zwangerschap te voorkomen (let op: bescherm jezelf nog wel tegen soa’s!)
- Er komen geen hormonen bij deze behandeling kijken, waardoor je hormoonspiegel in balans blijft en je cyclus gewoon weer op gang komt. Je komt niet in de overgang.
Nadelen
- Zoals bij elke operatie kan een sterilisatie complicaties of bijwerkingen hebben. De kans hierop is wel erg klein.
- Sterilisatie later ongedaan maken gaat meestal niet. Als je spijt krijgt of toch (nog) een kinderwens ontwikkelt, is het bijzonder moeilijk of zelfs helemaal niet mogelijk om hier iets aan te doen.
- Sterilisatie valt buiten de basisverzekering. Je zult de kosten zelf moeten dragen of een aanvullende verzekering moeten afsluiten.
- Heb je last van bepaalde klachten, zoals hevig menstrueel bloedverlies of endometriose, dan kan het zijn dat je na sterilisatie alsnog andere anticonceptie nodig hebt om je cyclus te reguleren.
Herstel na een sterilisatie als vrouw
Laparoscopische sterilisatie is een minimaal invasieve ingreep. Het duurt niet lang en de hersteltijd is relatief kort. Direct na de operatie zal je waarschijnlijk wat pijn hebben en kun je misselijk zijn en misschien moeten overgeven. Daarna kun je een tijdje last hebben van een dikke buik of buikpijn, schouderpijn (dit komt door het toegediende koolzuurgas), vermoeidheid en/of vaginaal bloedverlies. Dit zijn allemaal normale klachten die over het algemeen snel wegtrekken: meestal binnen een paar dagen tot een paar weken.
Leefregels voor thuis: neem zeker de eerste dagen veel rust. Luister goed naar je lichaam en doe liever iets te weinig dan iets te veel. Het is niet aan te raden om meteen een huishouden te proberen te runnen of weer aan het werk te gaan. Vraag hulp in je omgeving waar mogelijk. Na een paar dagen kun je langzaamaan meer lichte dagelijkse taken oppakken. Laat zwaardere activiteiten (sporten, zwaar tillen, fietsen, seks) liever een paar weken wachten totdat je lichaam er klaar voor is.
Klachten en hersteltijd lopen uiteen. Je gynaecoloog geeft je tijdens je traject specifiekere informatie voor jouw situatie en plant na de operatie alvast een controle voor over ongeveer 3 weken met je in. Heb je vragen, twijfels of ervaar je klachten waar je je zorgen om maakt, neem dan gerust contact op om dit te bespreken.