Podcast: Introductie met Ellesie
Beluister onze eerste podcast via Spotify; een introductie met Ellesie!
Transscriptie:
[Muziek]
Rianne: Welkom bij deze eerste podcast van vrouwenkliniek Ellesie. Mijn naam is Rianne Bongers-van Zanten en vandaag neem ik je kort mee in wat Ellesie vrouwenkliniek voor vrouwen kan betekenen. Vandaag komt aan het woord Els van Doorn, gynaecoloog en oprichtster van Ellesie vrouwenkliniek. Els, wil je je kort even voorstellen?
Els: Ja, tuurlijk. Ik ben Els van Doorn, ik ben gynaecoloog, medisch directeur van Ellesie vrouwenkliniek. Drie jaar, vier jaar geleden kwamen wij met het initiatief om een vrouwenkliniek te starten – Ellesie. Misschien meteen knipoog naar Els, maar het is eigenlijk puur vrouwelijk, pur sang. Als je het namelijk uit elkaar haalt, Ellesie, is het het Franse elle en het Duitse Sie. Dus zij en zij, dus vrouwelijker kun je het niet hebben dan dat. En we willen eigenlijk gynaecologische zorg voor de vrouw aanbieden, rondom de vrouwelijke cyclus, met name specifiek voor de aandachtsgebieden cyclusstoornissen (dus vrouwen met vloeiproblemen). Dan moet je eigenlijk denken aan vrouwen die... vanaf dat ze, het moment dat ze voor het eerst gaan menstrueren, dus vanaf 12 jaar bijvoorbeeld, tot aan hun laatste menstruatie, rondom het 51e/52e jaar. Maar je kunt ook bijvoorbeeld denken aan vrouwen die op oudere leeftijd met bloedverlies na de overgang komen, ook voor die vrouwen zijn we er, en die zijn van harte welkom, want ook daar kunnen we zorg bieden en kijken en controleren of dat alles in orde is. Is dat niet het geval, dan kunnen we natuurlijk zoeken naar de passende behandeling en eventueel zelf de behandeling uitvoeren.
Rianne: En als ik vragen mag – jullie zijn nieuw in de markt. Was deze zorg er nog niet voor vrouwen in Nederland?
Els: Die was er misschien al wel, maar ik denk dat wij door onze kleinschaligheid en betrokken/persoonlijke manier van werken, dat wij meer aan onze vrouwen kunnen bieden. En daarmee hoop ik ze eigenlijk – of hoop ik; hopen we, want Ellesie doe ik niet alles, dat doen we met een heel team – dat we onze vrouwen weer goed in het leven kunnen krijgen en dat ze met... ja, hoe zeg je dat... met kwaliteit van leven weer hun leven kunnen oppakken.
Rianne: Ja, want is dat met name welke zorg jullie bieden? Dus dat vrouwen de kwaliteit en het plezier in hun leven weer terugkrijgen?
Els: Ja. Sommige vrouwen – en dan heb ik eigenlijk alleen nog maar één tip genoemd hè, één tip van de sluier, in die zin, één item genoemd; cyclusstoornissen die we... waar we ervoor willen zijn, voor onze vrouwen – en dan merk je eigenlijk, sommige vrouwen die vloeien er helemaal door. Vier weken lang alleen maar bloedverlies. En sommigen hebben zoveel stolsels, of dat ze met een vuilniszak in de auto zich van A naar B moeten begeven om droog over te komen. Dan denk ik ja, dat is niet meer van deze tijd. Dat hoeft niet. En het hoeft ook niet.
[muziek]
Rianne: Denk je dat er heel veel vrouwen in Nederland blijven rondlopen met klachten waarmee jullie ze kunnen helpen? Dus bijvoorbeeld cyclusstoornis, maar ook menopauzeproblemen?
Els: Ja. Ja, ik denk dat er heel veel vrouwen blijven voorttobben en -modderen. En dat er ook nog heel veel onbekend is. En ik denk dat er ook nog stiekem best wel veel huisartsen zijn die zeggen van nou, mevrouw, het hoort erbij, het gaat vanzelf over, dat wordt ook nog wel veel genoemd. En ik moet zeggen er zijn ook veel huisartsen die er niet zo over denken hoor, dus niet om alle huisartsen nu over één kam te scheren, maar ik denk dat er nog wel winst te behalen valt. En we zijn tenslotte werkende vrouwen, thuis of op de zaak, waar dan ook. Moeders. We moeten 24/7 soms doorgaan. Dan wil je dat ook graag droog doen.
Rianne: En waarin zijn jullie nou anders dan een ziekenhuis? Want normaal denk ik dat vrouwen met klachten naar de huisarts gaan, wat je net zegt, maar vervolgens worden doorverwezen naar een ziekenhuis in de buurt. Waarin is Ellesie vrouwenkliniek nu anders?
Els: Wij kijken niet specifiek naar één klacht. Want vaak als je bij een medisch specialist komt, of bij de huisarts komt, wordt er naar één klacht gekeken. We kijken eigenlijk naar de complete vrouw. Waar heeft ze last van? Eh... Om maar te noemen de overgang: dat begint vaak met wat wisselingen in het cycluspatroon, laat ik het zo zeggen.
Rianne: Vage klachten, misschien?
Els: Vage klachten, maar ook bijvoorbeeld dat het bloedverlies... dat het korter op elkaar komt, de menstruatie. Dat het bijvoorbeeld meer bloedverlies is, of dat er ineens een langere tussenpoze is, dat ze eigenlijk geen pijl meer kunnen trekken op hun cyclus. Maar ook vage klachten die bij die overgang horen, zoals opvliegers, stemmingswisselingen – dat wordt ook wel de mood swings genoemd – een droge huid, hoofdpijnklachten, allerlei vage klachten, soms ook klachten van bijvoorbeeld het gebit. Dat je denkt ‘nou, dat heb ik voorheen nooit gehad en nu krijg ik ineens... komen alle klachten bij elkaar’. Soms schildklierklachten – wat kalmer zijn of juist sneller, hè, dat warme gevoel in combinatie met de opvliegers. Er zijn diverse klachten. Gewrichtsklachten. En vrouwen gaan op zoek, maar wij kunnen ook met ze mee op zoek. Want vaak horen al die klachten bij elkaar en die kunnen we vangen misschien onder overgangsklachten, maar we blijven wel kritisch; moet iemand naar een reumatoloog toe, of toch een keer door de cardioloog worden gezien, door de hartspecialist? Dan verwijzen we ook door.
Rianne: Want jullie kijken naar de patiënt als geheel. Wat is er nog meer anders dan een ziekenhuis? Want ik heb begrepen dat jullie op twee locaties actief zijn, in Gorinchem en in Boxmeer?
Els: Ja. Eh, klopt. Gorinchem hebben we – of Go-rin-chem, moet ik het goed zeggen – hebben we in september ’21 geopend en daar hebben we eigenlijk een nieuwe kliniek samen met ook een behandellocatie. Dus eigenlijk een poliklinische operatiekamer, waarbij we ook onze vrouwen kunnen helpen door kleine verrichtingen te doen, maar bijvoorbeeld ook weer cyclusproblemen aan te pakken.
Rianne: En wat zijn die verrichtingen bijvoorbeeld?
Els: Dan moet je bijvoorbeeld denken aan dat we met een camera in de baarmoederholte gaan kijken, dat noemen we dan hysteroscopie. Of dat we een stukje weefsel afnemen om te kijken van goh is het allemaal in orde, het overmatige bloedverlies. Of zit er een poliep of een vleesboom, dan kunnen we die ook weghalen. Zo is het overmatige bloedverlies bijvoorbeeld ook het baarmoederslijmvlies wegbranden door middel van de Novasure-techniek.
Rianne: Oké. En hoe ziet jullie team eruit? Is het echt zorg voor vrouwen, door vrouwen?
Els: Ja! Ja, ik moet zeggen, ik heb nog geen man die zich aangemeld heeft binnen ons team, dus we hebben op het moment een leuk vrouwenteam. We zijn een klein team en we werken dus op beide locaties. Dus we hebben twee gynaecologen, waaronder mijn collega Kim Haes dus en ik zelf. We hebben onze leefstijlconsulent, Juul Vossen, zij is eigenlijk allround in die zin – ze is leefstijlcoach, vitaliteitscoach, maar ook orthomoleculair therapeut. Dus ze kijkt met name ook op gedrag, op voeding, maar ook voedingsintoleranties, kijken wat er verbeterd kan worden, zodat de vrouw zich ook prettiger gaat voelen. En natuurlijk onze steun en toeverlaat Mandy en Heidi, die op beide locaties ook – dus we zijn eigenlijk een roulerend team die op twee locaties werken, zowel in Boxmeer als in Gorinchem.
Rianne: Mooi. Dus ik kan op beide locaties terecht voor mijn afspraak?
Els: Ja, van maandag tot en met donderdag. Vrijdag zijn we nog gesloten, maar wie weet – hoe meer vrouwen dat er komen, hoe meer bekendheid dat er komt, dat we op de vrijdag ook open zijn. Maar in principe van maandag tot en met donderdag ruimte.
[muziek]
Rianne: Ik lees steeds meer dat er het gevoel heerst dat zorg voor vrouwen in Nederland eigenlijk van onvoldoende niveau is, of dat zorg onvoldoende gericht is op vrouwen. Dat er vaak nog naar mannen wordt gekeken wanneer een diagnose wordt gesteld en zorg wordt aangeboden. Nu vertel jij dat je bent gestart omdat je denkt dat daar een grote behoefte aan is bij vrouwen, om gespecialiseerde zorg te krijgen als het gaat om hun cyclus en andere gynaecologische klachten. Herken je dat, dat er veel vrouwen bij je komen die onbegrepen zijn geweest, of waar verkeerde diagnoses zijn gesteld, of waar de zorg minder passend was?
Els: Ja. Ja. Het kan soms ook zijn dat de vrouw zegt tegen de huisarts van ‘goh, ik wil graag een doorverwijzing’, en dat de huisarts zelf zegt van ‘nou, ik ben het er niet helemaal mee eens, maar vooruit je mag ernaartoe’. Dat hoor je ook nog weleens. En zojuist had ik ook nog een vrouw die werd inderdaad wel verwezen door de huisarts, en toen zei ze ja ik heb zo’n scala aan klachten, en het is zo fijn dat ik het hier gewoon allemaal mag eh, nou ja, presenteren of – nou ja, deponeren klinkt ook zo... maar dat ze met haar klachten mag komen die ze heeft en dat ik ga kijken met haar wat kunnen we voor haar betekenen. En ik zeg ook heel eerlijk, op een vlak waar ik niks voor mevrouw kan betekenen dan zeg ik dat ook eerlijk. Of dat ik ze moet doorverwijzen, of nou ja, hoe dan ook.
Rianne: Ja. Nou, mooi om te horen dat het jullie ambitie is om zorg voor vrouwen in Nederland beter te maken en op de kaart te zetten. Heb je nog een laatste tip in deze eerste podcast van Ellesie?
Els: Nou, ik denk met name als vrouw; probeer weer te genieten van het leven. Welke leeftijd dan ook die je hebt, probeer weer vol in het leven te gaan staan. En sta je niet weer vol in het leven of herken je jezelf niet meer, dan zou ik zeggen aarzel niet, pak de telefoon en kom langs.
Rianne: Els, bedankt voor deze eerste podcast, we gaan er nog hopelijk veel meer horen. Heb jij een vraag aan Els of aan haar collega’s, dan behandelen we die graag in een volgende podcast. Dus meld je via info@ellesie.nl.
[Muziek]